Søl med kjemikalier er ikke uvanlig, snarere tvert imot – søl og lekkasjer er en del av arbeidet med kjemikalier og olje, og kan skje når som helst.
Har du oppbevart beholderen i et oppsamlingskar, har du gjort alt riktig: Oppsamlingskar forhindrer effektivt at de farlige kjemikaliene siver ned i bakken. Men hvordan får du oljen eller kjemikaliene ut av karet igjen? I tillegg til at feil tømmeteknikk kan føre til mye ekstraarbeid, innebærer arbeidet også alvorlige risikoer du helst vil unngå.
Her lærer du hvordan du unngår feilene og viktigst av alt - hvordan du løser oppgaven på best mulig måte.
Du oppdager en lekkasje når du er på farten, men velger å prioritere noe annet, så du blir fortere ferdig til helgen. Denne avgjørelsen er både farlig og uansvarlig!
Ved olje- eller kjemikalieutslipp bør du ta grep umiddelbart og uten å nøle. Forurensning er en forbrytelse, og du er ansvarlig for å alltid ha nødvendig innsamlingsutstyr i forhold til volumet du oppbevarer. Hvis det allerede er væske i karet, holder ikke lenger det angitte oppsamlingsvolumet. Når det gjelder kjemikalier, som for eksempel avgir farlige damper eller brennbare gasser, er det enda viktigere å handle raskt for å forebygge helse- og brannfare.
Så ikke nøl! Sikkerheten kommer først! Begynn med å vurdere faren forårsaket av utslippet og identifiser lekkasje (bruk sikkerhetsdatabladet) og mengde. Avhengig av risikovurderingen eller bruksanvisning kan risikoområdet også sperres av og/eller evakueres. Ved behov, varsle nødetatene (eller interne brannslokkingsansvarlige) og annet nødpersonell.
Du setter i gang å løse situasjonen umiddelbart for å sikre at du kan bruke oppsamlingsbeholderen igjen så snart som mulig. Dette bør du tenke på!
Tømming av et oppsamlingskar skal håndteres i henhold til sikkerhetsprosedyren som brukes ved opprydding av utslipp. Først av alt, tenk på din personlige sikkerhet og sørg for å bruke riktig personlig verneutstyr (PSU). Denne må minimum inneholde:
Vernesko
Avhengig av stoffet, kan det også være nødvendig med tilleggsutstyr som åndedrettsvern eller verneklær. Les bruksanvisningen eller sikkerhetsdatabladene, avsnitt 6 for ytterligere instruksjoner.
Du er ikke helt ferdig med jobben ennå!
Hvis oppsamlingsfatet tippes for å helle ut lekkasjen, er det stor risiko for at du søler på gulvet. Du bør ikke transportere en full oppsamlingsbeholder på en gaffeltruck eller bære den selv. Selv om flere personer skulle hjelpe til, er risikoen for høy – det er nok med minste lille uforsiktighet for at en kollega, i verste fall, ska få væsken over seg og få skader på kroppen eller klærne. Selv om oppsamlingskaret ved en feil har blitt fyllt med vann, kan det fortsatt inneholde forurensninger etter tidligere lagrede kjemikalier.
På lignende måte kan det oppstå risiko hvis du forsøker å øse ut lekkasjen.
Selv om du bruker vernehansker, er det vanskelig å øse ut av oppsamlingsbeholderen uten å risikere flekker og søl rundt omkring. Faren er stor for at du kommer i kontakt med kjemikaliene eller forårsaker enda mer søl rundt oppsamlingsbeholderen, og som du kan være uheldig å tråkke i.
Ikke ta unødvendig risiko, bruk heller en pumpe eller en væskesuger for å suge opp væsken som lekker (for mindre volumer kan det noen ganger være nok med en absorbent). Fjern så mye av væsken som mulig fra karet og sjekk om det er rester igjen. Disse kan deretter tas opp med absorbenter. Karet bør deretter desinfiseres og rengjøres.
Fungerer en pumpe, væskesuger eller absorbent like bra for alle stoffer?
Når det gjelder håndtering av miljøfarlige, brannfarlige og giftige stoffer er det viktig å ha riktig utstyr på plass. Allerede før lekkasjen har oppstått, må du ha sjekket sikkerhetsdatabladene for kjemikaliene slik at du vet hvilke egenskaper de besitter for å kunne matche dem med bruksanvisningen på pumpen og væskesugeren. Er de kompatible og fremfor alt - er det trygt å fjerne søl og lekkasjer med utstyret du har - hvis ikke - er det på høy tid å investere i sikkert utstyr. Til og med absorbenter finnes i flere ulike utførelser slik at de ikke reagerer med kjemikaliene. Derfor er vårt råd: Ha riktig utstyr for hånden slik at du har rett hjelpemiddel for umiddelbar handling i en nødsituasjon.
Det er svært viktig at du bruker riktig rengjøringsmidler som er kompatible med stoffene du vil fjerne.
Uansett hvilken lekkasje du har hatt, er det viktig å rengjøre oppsamlingskaret skikkelig. Avhengig av hva slags olje eller kjemikalie som har lekket ut, må du undersøke hvilket stoff som egner seg for rengjøring. Kan vann eller vannbasert rengjøringsmiddel brukes til å rengjøre oppsamlingskaret eller er det nødvendig med en oljeløselig?
Unngå imidlertid harde mekaniske rengjøringsprosesser og ikke bruk noe annet som kan skade karet, som for eksempel slipemidler. Ellers kan oppsamlingskarets funksjon ikke lenger garanteres. Du vil vel ikke tenke på å rengjøre teflon-stekepannen hjemme med stålull?
Hvis du tømmer et oppsamlingskar og flytter kjemikaliebeholderne til andre oppsamlingskar, må du sjekke at disse er kompatible for felles lagring. Hvis ikke kan det oppstå fare for uønskede reaksjoner mellom stoffene.
Derfor er det etter en lekkasje spesielt viktig å sjekke stoffene som står sammen på karet. Hvis kjemikalier, som er uforenlige med stoffene som tidligere er lagret der, plasseres på oppsamlingskaret, kan det i verste fall oppstå uønskede reaksjoner med alvorlig skade. Kontroller uansett alltid at materialet som oppsamlingskaret er laget av er forenlig med de nye stoffene som skal lagres i karet.
De oppsamlede absorbentene skal kastes i henhold til stoffet de har absorbert. For å unngå feil kan du sortere alt som farlig avfall. Ta kontakt med din miljøstasjon eller din gjenvinningssentral for hva som gjelder for bedrifter i din kommune. Dersom farlige stoffer forlater virksomhetens lokaler, skal det sikres at transporten foregår trygt i godkjent transportkasse.
En midlertidig oppsamling av for eksempel oljeholdige absorbenter kan gjøres i ASP-beholdere. Dette er enkelt- eller dobbeltveggede, varmgalvaniserte beholdere.
Den tekniske informasjonen på denne siden er satt sammen nøye og etter beste kunnskap og overbevisning. Likevel kan DENIOS ikke påta seg noen form for garanti eller ansvar, enten kontraktmessig, skadevoldende eller på annen måte, for aktualitet, fullstendighet og korrekthet, verken overfor leseren eller overfor tredjeparter. Bruken av informasjonen og innholdet til dine egne eller tredjepartsformål er derfor på eget ansvar. I alle fall, følg lokalt og gjeldende lovverk.
Kontakt oss ved å ringe, sende en e-post til info@denios.no eller fyll ut kontaktskjemaet så kommer vi tilbake til deg så snart som mulig.
Det nærmer seg jul- og nyttårsfeiring med flere fridager. Derfor gjør vi oppmerksom på at leveringstidene i uke 52-2 vil være noe lenger enn normalt. Vi er på jobb i romjulen så du kan nå oss hvis du har spørsmål om produkter, bestillinger eller leveranser.