Hvert år blir flere personer skadet på grunn av arbeidsulykker. Vanlige ulykker er når lastebiler kolliderer med mennesker, med andre lastebiler eller med innredning. En annen vanlig ulykkessituasjon er når lastebilsjåføren blir truffet av en fallende last.
Arbeidsgiver har ansvar for arbeidsmiljøet. Dette innebærer at arbeidsgiver skal lage rutiner og regler for egen arbeidsplass og følge med på at virksomheten fungerer som den skal.
Vi i DENIOS hjelper deg med å leve opp til kravene – uten å pakke alle ansatte inn i bobleplast. Avsperringer, påkjøringsbeskyttelse og bommer er den kloke og enkle måten å unngå ulykker og skader på ansatte og utstyr under daglig drift.
I denne veiledningen har vi oppsummert svarene på spørsmålene: Når det trengs avsperringer og påkjøringsbeskyttelser og hvordan bør jeg tenke på å velge riktig beskyttelse.
Før du kjøper påkjøringsbeskyttelse og bommer, still deg selv følgende tre spørsmål: Hva skal beskyttes? Hva skal den beskytte mot? Hvor skal krisesenteret plasseres?
Det finnes et bredt utvalg av påkjøringsbeskyttelse for ulike typer av objekter. Skal du sikre lengre avstander eller arbeidsområder trenger du en annen type beskyttelse enn for å beskytte hyller og skap. De vanligste påkjøringsbeskyttelsene er beskrevet nedenfor med de respektive produktfordelene.
Enkel tommelfingerregel: Jo tyngre og raskere støt som kan oppstå, desto sterkere må beskyttelsen være. Tross alt utvikler en liten transportvogn betydelig mindre kraft ved en kollisjon enn en gaffeltruck, personbil eller lastebil. Det er derfor viktig å avklare de potensielle farene innenfor rammen av risikovurderingen og velge et egnet produkt som tiltak. Stabiliteten til støtbeskyttelsen avhenger ikke bare av dimensjonene, men også av materialet og sammenstillingen. Mer informasjon finner du nedenfor.
Avhengig av om sikringen skal brukes innendørs eller utendørs, stilles det ulike krav til materialet. Ved kollisjon med påkjøringsbeskyttelsen kan det for eksempel oppstå rust ved bruk av galvaniserte stålprodukter utendørs, noe som skader produktet ytterligere. Derfor bør du velge et korrosjonsbestandig materiale for slagbeskyttelse brukt utendørs. Mer informasjon finner du nedenfor.
Hos oss finner du beskyttelse laget av stål og høykvalitets plast. Når du velger materialer, bør du spørre deg selv nøyaktig hvilke beskyttelsestiltak som må tas. Avhengig av hvor stor risiko det er, kan det her kreves helt andre materialegenskaper. Generelt er det slik at jo større diameter og tykkere materialet er, desto større motstand mot støtbeskyttelsen. Bruker du tunge og raske maskiner i din bedrift, bør du derfor bruke spesielt stabil støtbeskyttelse.
Ved utendørs bruk må det også tas hensyn til værforholdene. Dersom det kreves en spesielt robust støtbeskyttelse, bør du velge et produkt av varmgalvanisert stål, som gir beskyttelse mot rustskader. Derimot er kollisjonsbeskyttelse i plast helt korrosjonsbestandige – etter en kollisjon med et kjøretøy er det ingen grunn til å frykte rustskader. Imidlertid er galvanisert stål ofte det bedre valget for utendørs bruk på grunn av plastprodukter har dårlige UV-motstand. Fremfor alt gir plast den store fordelen når det gjelder støtbeskyttelse at de runde formene og det elastiske materialet reduserer støtkraften og dermed også beskytter det nærliggende utstyret eller alternativt kjøretøyet som forårsaker kollisjonen.
Når du har vurdert hvilket materiale som passer best for ditt objekt i henhold til risikovurderingen, er det tid for montering.
Ved montering i gulv er det valget mellom innstøping i betongen eller skruing. Innstøping i betong er mer tidkrevende, samtidig som kollisjonsbeskyttelsen får mest motstand på denne måten. Hvis du bestemmer deg for å skru, bør du alltid sørge for at du bruker passende skruer og plugger på underlaget. Vær spesielt oppmerksom på å plassere kollisjonsbeskyttelsen i tilstrekkelig avstand fra objektet som skal beskyttes. Kollisjonsbeskyttelse som må festes direkte på den beskyttede gjenstanden, for eksempel kant- eller overflatebeskyttelsesprofiler, som er selvklebende, magnetiske eller festes til plug-in-systemer kan også skrus i enkelte tilfeller avhengig av produkt. Uansett bør du også alltid vurdere installasjonstype når du planlegger tiltak etter din risikovurdering.
Sjakter og åpninger
Alle sjakter skal gjerdes av. Dette gjelder også åpninger i bjelkelag, for eksempel nær ventilasjonskanaler og trapper. Åpninger er sperret av slik at det ikke oppstår fallende gjenstander. Når det gjelder arbeidsstillinger foretrekkes rekkverk på opptil 1,1 meters høyde.
Arbeid med heis og kran
Når heiser og kraner skal brukes, sørg for å sperre av området rundt på en riktig måte for å forhindre fallende gods og kollisjonsulykker.
Unngå at det blir rotete
På arbeidsplasser gir god orden gode forutsetninger for å styre intern logistikk. Merk av hvor utstyr og varer skal oppbevares. Dette innebærer vanligvis at unødvendige risikoer som oppstår på rotete arbeidsplasser fjernes, for eksempel snublefare, brannfare mv.
Merking av nivåforskjeller og rømningsveier
Merk nivåforskjeller slik at ingen blir overrasket og snubler. Merk transport- og rømningsveier slik at de kan holdes fri for gjenstander. Byggematerialer, varer eller verktøy skal ikke blokkere transport og evakuering.
Beskyttelse av tredjeparter
Er det andre som beveger seg rundt på arbeidsplassen, spesielt på byggeplasser, såkalte tredjeparter, gjør du lurt i å investere ekstra i å gjøre livet så trygt som mulig utenfor arbeidsplassen eller anlegget. Trange gjerder, skilting, låste porter, bommer rundt bygget og parkerte kjøretøy øker sikkerheten.
Ulike barrieresystemer har ulike fordeler. Nedenfor er en oversikt over tilgjengelige produkter og informasjon om deres funksjoner.
Vårt utvalg inkluderer ikke bare kollisjonsbeskyttelse og bommer. Vi tilbyr 12 000 produkter innen arbeidssikkerhet og miljøvern. Nedenfor er et utvalg av for eksempel industrispeil, kjegler, hastighetsdempere og tape for gulvmerking.
Den tekniske informasjonen på denne siden er satt sammen nøye og etter beste kunnskap og overbevisning. Likevel kan DENIOS ikke påta seg noen form for garanti eller ansvar, enten kontraktmessig, skadevoldende eller på annen måte, for aktualitet, fullstendighet og korrekthet, verken overfor leseren eller overfor tredjeparter. Bruken av informasjonen og innholdet til dine egne eller tredjepartsformål er derfor på eget ansvar. I alle fall, følg lokalt og gjeldende lovverk.
Kontakt oss ved å ringe, sende en e-post til info@denios.no eller fyll ut kontaktskjemaet så kommer vi tilbake til deg så snart som mulig.