DENIOS NUF
Arbins gate 2
0253 Oslo

Tel.: +47 22 23 85 00
E-Mail: info@denios.no
Internet: www.denios.no

Veileder for avsperringer og påkjøringsbeskyttelse

Hvert år blir flere personer skadet på grunn av arbeidsulykker. Vanlige ulykker er når lastebiler kolliderer med mennesker, med andre lastebiler eller med innredning. En annen vanlig ulykkessituasjon er når lastebilsjåføren blir truffet av en fallende last.

Arbeidsgiver har ansvar for arbeidsmiljøet. Dette innebærer at arbeidsgiver skal lage rutiner og regler for egen arbeidsplass og følge med på at virksomheten fungerer som den skal.

Vi i DENIOS hjelper deg med å leve opp til kravene – uten å pakke alle ansatte inn i bobleplast. Avsperringer, påkjøringsbeskyttelse og bommer er den kloke og enkle måten å unngå ulykker og skader på ansatte og utstyr under daglig drift.

I denne veiledningen har vi oppsummert svarene på spørsmålene: Når det trengs avsperringer og påkjøringsbeskyttelser og hvordan bør jeg tenke på å velge riktig beskyttelse.

Hvilken påkjøringsbeskyttelse bør jeg velge?

Før du kjøper påkjøringsbeskyttelse og bommer, still deg selv følgende tre spørsmål: Hva skal beskyttes? Hva skal den beskytte mot? Hvor skal krisesenteret plasseres?

1
Hva bør beskyttes?

Det finnes et bredt utvalg av påkjøringsbeskyttelse for ulike typer av objekter. Skal du sikre lengre avstander eller arbeidsområder trenger du en annen type beskyttelse enn for å beskytte hyller og skap. De vanligste påkjøringsbeskyttelsene er beskrevet nedenfor med de respektive produktfordelene.

2
Hva skal den beskytte mot?

Enkel tommelfingerregel: Jo tyngre og raskere støt som kan oppstå, desto sterkere må beskyttelsen være. Tross alt utvikler en liten transportvogn betydelig mindre kraft ved en kollisjon enn en gaffeltruck, personbil eller lastebil. Det er derfor viktig å avklare de potensielle farene innenfor rammen av risikovurderingen og velge et egnet produkt som tiltak. Stabiliteten til støtbeskyttelsen avhenger ikke bare av dimensjonene, men også av materialet og sammenstillingen. Mer informasjon finner du nedenfor.

3
Hvor skal beskyttelsen plasseres?

Avhengig av om sikringen skal brukes innendørs eller utendørs, stilles det ulike krav til materialet. Ved kollisjon med påkjøringsbeskyttelsen kan det for eksempel oppstå rust ved bruk av galvaniserte stålprodukter utendørs, noe som skader produktet ytterligere. Derfor bør du velge et korrosjonsbestandig materiale for slagbeskyttelse brukt utendørs. Mer informasjon finner du nedenfor.

Kollisjonsbeskyttelsesbjelker

Kollisjonsbeskyttelsesbjelker er tilpasset for å gi effektiv beskyttelse av maskiner, koblingsskap og sikkerhetsinnretninger mot kollisjonsskader. Ulike former, størrelser og materialer er tilgjengelige for å gi optimal beskyttelse.

Kollisjonsbeskyttelsesbjelker

Vegg- og inventarbeskyttelse

Veggbeskyttelsesprofiler er laget av robust polyetylen (PE). De beskytter veggene pålitelig mot kollisjoner - spesielt i områder med høy trafikk - og dermed mot skader på mur eller maling. Monter kollisjonsvernene i flere profiler for fleksibel beskyttelse for vegger i alle lengder og høyder.

Støtbeskyttelse til vegger og inventar

Rekkverk og gjerde

Rekkverk er ideelle for å skille individuelle arbeidsområder fra trafikkveier. Systemet består av stolper og tverrbjelker og kan tilpasses etter behov og individuelt til driftsforholdene. Enkel og rask montering. Rekkverket er tilpasset både ute- og innemiljø.

Rekkverk og gjerder

Beskyttelse for pilarer

Pilar og stolper er et konstant hinder i den interne trafikken. Med et beskyttelsessystem for feste til pilarer og stolper beskytter du ikke bare selve hindringene, men også kjøretøyene og utstyret du jobber med. Dersom det kreves spesielt høy pilarbeskyttelse, anbefaler vi å montere et klikkbart pilarbeskyttelsessystem.

Kjøp pilarbeskyttelse

Kollisjonsbeskyttelse for pallereoler og hyllereoler

Når mange kjøretøy er i bevegelse, er det fare for kollisjonsskader. Spesielt reoler og pallereoler som er tungt lastet bør beskyttes fordi en kollisjon ellers kan føre til at lastebilsjåføren blir truffet av fallende gods. Sikre hjørnene og sidene med tilpasset kollisjonsbeskyttelse.

Støtbeskyttelse til hyllesystemer

Kantsikring

Med selvklebende eller magnetisk beskyttelse, laget av fleksibelt polyuretanskum, er overflater og kanter beskyttet. Dekselet kan justeres fleksibelt i lengden og er enkelt å montere. Fargene svart og gult signaliserer fare.

Kantsikring

Kabel- og rørbeskyttelse

Det er ofte ikke til å unngå at rør eller kabler legges i nærheten av ferdselsårer eller arbeidsområder. Et skadet rør kan være dyrt! Derfor bør du bruke rørbeskyttelse eller spesielle stålbeslag for å beskytte rør og kabler mot støtskader.

Kabel- og rørbeskyttelse

Pullert

På risikofylte steder som gangveier eller konstruksjonshjørner er støtpullerter et effektivt hjelpemiddel for å avgrense og sikre ferdselsårer.

Pullerter

Hvilket materiale bør du velge for din kollisjonsbeskyttelse?

Hos oss finner du beskyttelse laget av stål og høykvalitets plast. Når du velger materialer, bør du spørre deg selv nøyaktig hvilke beskyttelsestiltak som må tas. Avhengig av hvor stor risiko det er, kan det her kreves helt andre materialegenskaper. Generelt er det slik at jo større diameter og tykkere materialet er, desto større motstand mot støtbeskyttelsen. Bruker du tunge og raske maskiner i din bedrift, bør du derfor bruke spesielt stabil støtbeskyttelse.

Ved utendørs bruk må det også tas hensyn til værforholdene. Dersom det kreves en spesielt robust støtbeskyttelse, bør du velge et produkt av varmgalvanisert stål, som gir beskyttelse mot rustskader. Derimot er kollisjonsbeskyttelse i plast helt korrosjonsbestandige – etter en kollisjon med et kjøretøy er det ingen grunn til å frykte rustskader. Imidlertid er galvanisert stål ofte det bedre valget for utendørs bruk på grunn av plastprodukter har dårlige UV-motstand. Fremfor alt gir plast den store fordelen når det gjelder støtbeskyttelse at de runde formene og det elastiske materialet reduserer støtkraften og dermed også beskytter det nærliggende utstyret eller alternativt kjøretøyet som forårsaker kollisjonen.

Hvordan skal jeg installere påkjøringsbeskyttelsen?

Når du har vurdert hvilket materiale som passer best for ditt objekt i henhold til risikovurderingen, er det tid for montering.

Ved montering i gulv er det valget mellom innstøping i betongen eller skruing. Innstøping i betong er mer tidkrevende, samtidig som kollisjonsbeskyttelsen får mest motstand på denne måten. Hvis du bestemmer deg for å skru, bør du alltid sørge for at du bruker passende skruer og plugger på underlaget. Vær spesielt oppmerksom på å plassere kollisjonsbeskyttelsen i tilstrekkelig avstand fra objektet som skal beskyttes. Kollisjonsbeskyttelse som må festes direkte på den beskyttede gjenstanden, for eksempel kant- eller overflatebeskyttelsesprofiler, som er selvklebende, magnetiske eller festes til plug-in-systemer kan også skrus i enkelte tilfeller avhengig av produkt. Uansett bør du også alltid vurdere installasjonstype når du planlegger tiltak etter din risikovurdering.

Når trengs barrierer?

Sjakter og åpninger

Alle sjakter skal gjerdes av. Dette gjelder også åpninger i bjelkelag, for eksempel nær ventilasjonskanaler og trapper. Åpninger er sperret av slik at det ikke oppstår fallende gjenstander. Når det gjelder arbeidsstillinger foretrekkes rekkverk på opptil 1,1 meters høyde.

Arbeid med heis og kran

Når heiser og kraner skal brukes, sørg for å sperre av området rundt på en riktig måte for å forhindre fallende gods og kollisjonsulykker.

Unngå at det blir rotete

På arbeidsplasser gir god orden gode forutsetninger for å styre intern logistikk. Merk av hvor utstyr og varer skal oppbevares. Dette innebærer vanligvis at unødvendige risikoer som oppstår på rotete arbeidsplasser fjernes, for eksempel snublefare, brannfare mv.

Merking av nivåforskjeller og rømningsveier

Merk nivåforskjeller slik at ingen blir overrasket og snubler. Merk transport- og rømningsveier slik at de kan holdes fri for gjenstander. Byggematerialer, varer eller verktøy skal ikke blokkere transport og evakuering.

Beskyttelse av tredjeparter

Er det andre som beveger seg rundt på arbeidsplassen, spesielt på byggeplasser, såkalte tredjeparter, gjør du lurt i å investere ekstra i å gjøre livet så trygt som mulig utenfor arbeidsplassen eller anlegget. Trange gjerder, skilting, låste porter, bommer rundt bygget og parkerte kjøretøy øker sikkerheten.

Hva er forskjellen mellom de ulike barrieresystemene?

Ulike barrieresystemer har ulike fordeler. Nedenfor er en oversikt over tilgjengelige produkter og informasjon om deres funksjoner.

Barriere tape

Sperrelister kan kobles sammen via stolper og kassetter uten å feste dem i bakken. Barrieresystemene er fleksible og kan enkelt tilpasses ulike størrelser på bommen takket være integrerte selvrullende bånd. I vår butikk finner du sperrestolper og bånd for både innendørs og utendørs bruk.

Sperrebånd og stenger

Sperrestolper med kjetting

Barrierestolper med kjetting egner seg for å markere og sperre av midlertidige hindringer. Stolpene er forbundet med røde og hvite kjeder. Stolpene kan være betongfylt eller støpt inn eller fylt med sand.

Sperrestolpe med kjetting

Mobilt gjerde

Fleksibelt gjerde for å avgrense områder innenfor lager og industri. Barrieregjerdet skaper trygghet for de ansatte og kan brukes både innendørs og utendørs. Perfekt for å sperre av under vedlikehold, gravearbeid, sikring av gangveier, lagerområder, maskineri og gangveier.

Mobilt gjerde

System for skillevegger

Maskinenes bruksområde skal være klart definert og maskinene skal beskyttes mot skader. Samtidig skal autorisert personell ha tilgang til maskinene. Gittervegger med integrerte dørelementer gjør at ulike områder kan avgrenses og gir likevel god oversikt over maskinenes funksjon.

System for skillevegger

Relaterte produkter

Vårt utvalg inkluderer ikke bare kollisjonsbeskyttelse og bommer. Vi tilbyr 12 000 produkter innen arbeidssikkerhet og miljøvern. Nedenfor er et utvalg av for eksempel industrispeil, kjegler, hastighetsdempere og tape for gulvmerking.

Tape for gulvmerking

Ryddigt og pent, hver ting på sin plass. Merk enkelt dine rømningsveier, risikosoner, kjørefelt, transportveier, varehus og inn- og utganger med merketape. Tilgjengelig i 8 forskjellige farger i to rullbredder.

Kjøp gulvmarkeringstape

Belysning

Er ferdselsveiene tilstrekkelig opplyst slik at du kan gå trygt på dem? Ta en titt på vårt omfattende utvalg av belysning.

Kjøp belysning

Faretegn

Med skilt og merking øker du sikkerheten til din virksomhet. Beskytt mot risiko ved å merke ut farlige områder med forbuds- og instruksjonsskilt, varselskilt og farlige stoffer-symboler.

Kjøp fareskilt

Industrispeil

Trafikkvegkryss og kryss skal være oversiktlig og synlig. Dersom dette ikke er mulig, skal det iverksettes trafikksikkerhetstiltak. Til dette formålet har vi også ulike industrispeil i vårt sortiment.

Kjøp industrispeil
Vi hjelper deg gjerne!

Trenger du hjelp eller råd? Du kan nå oss via chat, telefon eller e-post. Ta kontakt!

Rådgivning 22 23 85 00

Vil du vite mer?

Laster inn...
i

Den tekniske informasjonen på denne siden er satt sammen nøye og etter beste kunnskap og overbevisning. Likevel kan DENIOS ikke påta seg noen form for garanti eller ansvar, enten kontraktmessig, skadevoldende eller på annen måte, for aktualitet, fullstendighet og korrekthet, verken overfor leseren eller overfor tredjeparter. Bruken av informasjonen og innholdet til dine egne eller tredjepartsformål er derfor på eget ansvar. I alle fall, følg lokalt og gjeldende lovverk.

Meny
Logg Inn
Din handlekurvLagt i handlekurven
Gå til handlekurven
Vi hjelper gjerne til!

Kontakt oss ved å ringe, sende en e-post til info@denios.no eller fyll ut kontaktskjemaet så kommer vi tilbake til deg så snart som mulig.

Man-tors: 08:00-16:30 | Fre: 08:00-15:00