DENIOS Globalt
DENIOS NUF
Arbins gate 2
0253 Oslo

Tel.: +47 22 23 85 00
E-Mail: info@denios.no
Internet: www.denios.no

Batteribrannen tok alt- bortsett fra det brannsikre skapet

Litium-ion-batterier har høy energitetthet og lav vekt, noe som gjør at de brukes i alt fra elbiler til verktøy. At de også innebærer en stor sikkerhetsrisiko, fikk den franske produsenten av litiumbatterier oppdage, da lokalene deres tok fyr og brant ned til grunnen i 2020. Flammene slukte alt bortsett fra det brannsikre skapet, som var produsert hos ett av datterselskapene til DENIOS.

Hvilke konsekvenser fikk brannen?

Brannen startet i noen litium-ion-batterier, og spredte seg så raskt at alle ansatte måtte evakueres. Batteriene utsondrer kreftfremkallende gasser og er selvforsynt med oksygen, noe som gjør det umulig å slukke brannen med vann. Det omfattende slukningsarbeidet krevde derfor store ressurser fra det lokale brannmannskapet. Da de etter fire timer hadde klart å bekjempe flammene, så de at bygningen var totalt ødelagt, og bare det brannsikre batteriskapet stod igjen.

Heldigvis hadde den franske bedriften tatt sikkerheten på alvor og anskaffet et brannsikkert batteriskap med 90 minutter brannklassifisering, i tråd med EUS brannsikkerhetsforordning EN 14470 1 og 2. Selv om man så tydelige tegn etter flammenes herjinger på utsiden av brannskapet, hadde batteriene som var lagret der inne klart seg, og var helt uskadd.

Hvordan forhindrer du brann i batterier?

Ulykker kan ikke alltid forhindres, og det er flere forhold som kan påvirke og starte en batteribrann. Men skadene kan minskes eller forhindres helt hvis du har gjennomført en risikobedømming og oppbevarer dine batterier i et brannsikkert skap av typen 90 fra Aseco. Da er du garantert at batteriene er beskyttet i 90 minutter, og på denne tiden rekker du også å evakuere dine ansatte ved behov. Batteriladingsmodellen fra samme produsent har også samme beskyttelse mot brann, noe som er viktig da risikoen for brann er merkbart større når du lader batteriene.

«Brann i batterier er alltid farlig fordi det forårsaker utslipp av kreftfremkallende gass. Faren for eksplosjoner og deler som flyr ukontrollert rundt, er også høy. Takket være varselsystemet BATTERY CHARGE PRO fikk kontrollsentralen raskt varsel om at brannen hadde startet», sier Thierry Bies, sjef for det franske selskapet Asecos.

Vi hjelper deg gjerne!

Trenger du hjelp eller råd? Du kan nå oss via chat, telefon eller e-post. Ta kontakt!

Rådgivning 22 23 85 00

6 steg for sikker oppbevaring av litiumbatterier

1 Sørg for at ditt brannsikre batteriskap er testet både utvendig og innvendig, og godkjent i tråd med SS-EN-1363-1.

2 Skapet skal ha innvendig ventilasjon. Høye temperaturer og overlading kan starte en ukontrollert frigjøring av battericellenes energi (termisk rusning), og starte en brann som er nærmest umulig å slukke.

3 Velg et batteriskap som er bygd for å lade sikkert, hvis du har planer om å lade batteriene i lokalene dine eller om natten.

4 Ha et bra alarmsystem som er koblet opp med elektronisk styring med potentsialfri alarmkontakt.

5 Plasser skapet nær en utgang så det enkelt kan flyttes ut om en brann oppstår inne i skapet.

6 Sjekk at brannskapet og beskyttelsen det skal gi, er testet. Leverandørene skal sørge for dokumentasjon på hvordan det er testet og hvor lenge skapet gir beskyttelse mot brann.

Finn riktig batterilagring

Vi hjelper deg gjerne!

Trenger du hjelp eller råd? Du kan nå oss via chat, telefon eller e-post. Ta kontakt!

Rådgivning 22 23 85 00

Det kan også være nyttig for deg:

Laster inn...
Logg Inn
Vi hjelper gjerne til!

Kontakt oss ved å ringe, sende en e-post til info@denios.no eller fyll ut kontaktskjemaet så kommer vi tilbake til deg så snart som mulig.

Man-tors: 08:00-16:30 | Fre: 08:00-15:00